Wat te doen om een man op de allerslechtste manier denkbaar zijn dag te laten doorbrengen?

  • Sluit hem om te beginnen op in een hermetisch afgesloten gebouw, ver van de natuur, zonder frisse lucht en onvatbaar voor de wisseling der seizoenen, die de afgelopen 12.000 jaar de spil van zijn leven zijn geweest.
  • Laat hem de hele dag op zijn krent zitten, geheel in weerwil van de actieve levenswijze van iedere mensachtige die heeft geleefd sinds hij zich zes miljoen jaar geleden van de chimpansee heeft afgesplitst. Kijk toe hoe – nu 37 procent van de mannen nog geen dertig minuten per werkdag staande op hun voeten doorbrengen – het metabolisme van de jager-verzamelaar is vertraagd, waardoor de suikerspiegel, bloeddruk en vetafbraak totaal in de war zijn.
  • Ontken zijn natuurlijke sociale behoeften. Laat hem de helft van zijn lunches in zijn eentje aan een bureau gebruiken. Zorg dat hij de hele dag met techniek werkt, niet met mensen.

Het zijn slechts drie voorbeelden uit het lijstje van elf uit het nieuwe boek van Tim Samuels: Waar is mijn speer – De rol van de man in de 21e eeuw. Veelzeggende onderkop met knipoog van het betreffende hoofdstuk: Hoe overleven we het kantoor (en voorkomen we massamoord).

Business Insider spreekt Samuels een dag na zijn lezing in Amsterdam in de bibliotheek het Ambassade Hotel. Fijn, dat geeft ons meteen even een break van het kantoorleven.

Alle mannelijkheid ‘verdampt’

Hoe erg zijn we er aan toe? Samuels: “70 procent van de mannen sleept zich dagelijks naar een dergelijk afgebakend werkhok. Zo een waar al je serotonine, testosteron, productiviteit en gevoel van identiteit ‘verdampt’.”

De oerman had het volgens Samuels beter voor elkaar: “een werkweek van 35 uur, één op de drie dagen jagen, drie tot zes uur per dag verzamelen, een voedzaam dieet, weinig infectieziekten en de mogelijkheid om spieren te kweken en werken en leren tegelijk.”

Het temmen van de man heeft hem veranderd in een onderdanig kantoorwezen. "Mannen zijn niet gemaakt om de hele dag aan een bureau te zitten, daarom hebben we ook massaal diabetes en obesitas."

En vrouwen dan? "Als er een verschil is, dan heeft het te maken met testosteron en de urgentie om energie kwijt te raken. Vroeger kon je die energie kwijt door te gaan jagen of een vuur te maken. Aan het einde van de dag dacht je niet: ik moet gaan bungeejumpen of heel hard in mijn auto te gaan rijden om mijn adrenaline kwijt te kunnen."

the office man op kantoor

Na jarenlang in teams gewerkt te hebben met alleen maar vrouwen, werk ik nu met louter mannen. Wat moet ik, als vrouw, weten over de man op kantoor? "Dat elkaar afzeiken enorm belangrijk is voor mannen", legt Samuels uit. "Het is voor hen een manier om de druk van de ketel te halen en vriendschap te vormen. Het moet natuurlijk geen pesten worden, maar dit is hoe mannen communiceren."

Humor is volgens Samuels een 'safety net': "Als mannen elkaar afzeiken is dat meestal een goed teken." Naast dat ik mijn collega's moet motiveren om van hun stoel af te komen, heeft de Brit niet echt tips. "Bedrijven proberen ons allemaal in hetzelfde hokje te stoppen. In de moderne kantoortuin zijn mannen en vrouwen steeds meer hetzelfde."

De 'hel' genaamd de kantoortuin

In zijn boek schrijft Samuels dat mocht hij óóit Wereldwijde Hoofd Human Resources worden, de open kantoortuinen er het eerst aan moeten geloven.

"Ze zijn de levende hèl", verzucht Samuels lachend. "Het is onmogelijk om je er te concentreren. Het hele ethos van mindfulness is dat je ècht gefocust bent op wat je in het moment doet, of dat nu eten, lopen of ademen is, en dat is gezond. Mensen gaan op cursussen om dit te leren!"

"Wanneer je aan het werk ben, kun je ook het punt bereiken dat je zó gefocust bent dat je opgeslokt wordt door je werk en de tijd vergeet. De kantoortuin, dat is de vijand daarvan."

the office man niet gemaakt voor kantoor tim samuels

Maar dat is volgens Samuel niet het enige. "Het versterkt ook echt het gevoel van hiërarchie en dat invloed heeft op de mood van mannen. Als je continu je baas ziet rondlopen, neemt je eigen gevoel van status af."

Kortom: je zit de hele dag op je kont, beweegt niet, je wordt afgeleid en ziet de hele tijd je baas. "Ik denk dat je daar chagrijnig van wordt en dat het voor stress en angsten zorgt. Als je nou de deur kon sluiten en jezelf kon focussen op je werk, dan werkt dat bijna meditatief."

Volgens Samuels gaat dat laatste punt voor mannen én vrouwen op. "Als er een verschil zou zijn, dan is het dat mannen vaker hun identiteit verbinden aan wat er op werk speelt, hun baan en baanzekerheid. Ach, de kantoortuin is gewoon een crazy place. Voor mannen èn vrouwen."

LEES OOK: Blanke mannen zitten in een identiteitscrisis – dat verklaart het succes van Donald Trump